Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. De Turkse lira glijdt verder af. Heeft Erdogan een lesje economie nodig?

Maandagochtend donderde de Turkse lira verder omlaag. In de vroege ochtend was een euro even 8 lira waard, waarna enige stabilisatie optrad op een niveau van 7,6 lira per euro. In een week tijd is de lira met ongeveer 30 procent in waarde gedaald ten opzicht van de euro.

De lira staat onder grote druk, mede door de sterk verslechterde relatie tussen Turkije en de Verenigde Staten. Maar de belangrijkste zorg van financiële markten lijkt te zijn dat de Turkse president Erdogan via zijn schoonzoon de centrale bank van Turkije onder druk heeft gezet om de rente niet verder te verhogen.

Dit terwijl de inflatie in Turkije fors blijft stijgen. Lees in dit verband de analyse van Business Insiders Jim Edwards: Crisis Turkse Lira komt door Erdogan.

2. Na Ryanair mogelijk ook stakingen bij KLM

KLM moet piloten snel tegemoet komen in de cao-onderhandelingen, anders volgen stakingen. De luchtvaartmaatschappij moet aanstaande vrijdag met een goed voorstel over de brug komen, staat in een brief van pilotenvakbond VNV aan de leden.

"KLM lijkt zich niet te realiseren hoe breed verspreid de onvrede onder haar vliegers is en dat er rondom de werkdruk acute aanpassingen nodig zijn", zei een woordvoerder van de vakbond tegen de NOS. De bond heeft nog geen concrete plannen voor acties klaarliggen.

3. Wordt Elon Musk gered door Saudische oliesjeiks?

De spraakmakende tweet van Tesla-baas Elon Musk over een eventueel beursvertrek van de maker van elektrische auto's blijft de gemoederen bezig houden. Aan de ene kant zijn beleggers boos over de onbezonnen manier waarop Musk het bericht de wereld in slingerde.

Tegelijk doemen geruchten op dat Musk mogelijk steun krijgt van het Saudische staatsinvesteringsfonds om Tesla van de beurs te halen. Geschatte kosten: 60 miljard dollar.

4. Spanning neemt toe bij hervatting Brexit-onderhandelingen - Deal or no deal?

Dat is de vraag bij de hervatting van de Brexit-onderhandelingen in Brussel maandagmiddag. EU-onderhandelaar Michel Barnier overlegt weer met Brexit-minister Dominic Raab.

Intussen lijken de zorgen bij Britse burgers over een 'no deal'-Brexit toe te nemen. Volgens de krant The Observer zouden inmiddels meer dan 100 Britse kiesdistricten die in 2015 vóór de Brexit stemden, nu in meerderheid voor 'Remain' kiezen.

5. Brit schrijft 'Stop Brexit' op kaart van Europa met roadtrip

Ondertussen doet ene Andy Pardy (28) uit het Engelse Exeter een verwoede poging Brexit te stoppen, schrijft Trouw. Niet door te lobbyen of de straat op te gaan, nee, Pardy is in zijn busje gestapt en rijdt kriskras door Europa.

Nou ja, kriskras. Hij is gewapend met een gps-tracker, een mobiele app die registreert waar je loopt, rijdt of wandelt. Daarmee vormt zijn route uiteindelijk de tekst 'Stop Brexit' op de kaart van Europa.

6. Wallen vooral kijkpaleis: prostituees komen moeilijk rond 

Het is vooral 'kijken, kijken, niet kopen' op de Amsterdamse Wallen, toont een reportage in Trouw. Het gebied bezwijkt onder de hordes toeristen die zich vergapen aan de raamprostituees en er de lolbroek uithangen. Een Belgische schoolklas trok zelfs door het gebied.

"Het alsof wij apen zijn", aldus Scharlaken Koord, de belangenvereniging van prostituees.

Niet dat de toeristen geld in het laatje brengen. Prostituees hebben zo'n 25 klanten per week nodig voor raamhuur, woonruimte en familie in het land van herkomst. Dat halen ze niet met één of twee klanten per dienst.

7. Alleen vergoeding tegen depressie als behandeling werkt, bij Menzis 

Menzis gaat behandelingen voor depressie vergoeden op basis van resultaat en niet op het aantal behandelingen, schrijft de Volkskrant. De zorgverzekeraar heeft daarover afspraken gemaakt met achttien grote organisaties in de geestelijke gezondheidszorg (ggz).

Critici vrezen dat hierdoor alleen de behandeling van 'makkelijke' patiënten wordt vergoed. Voorstanders vinden het nieuwe systeem juist een verbetering. De nadruk ligt hierbij op kwaliteit en niet op kwantiteit.

8. Keerzijde van economische boom: steeds meer afval gedumpt 

Overheden brengen steeds meer afval naar de stortplaats, omdat verbrandingsovens de vraag niet aan kunnen. Dat signaleert het FD.

Een van de redenen is dat huishoudens te weinig afval recyclen. Ook is de hoeveelheid afval toegenomen door de economische groei in Nederland.

Toch zijn er geen plannen om de capaciteit van de verbrandingsovens uit te breiden. De verwachting is dat er de komende jaren meer wordt hergebruikt, waardoor er minder restafval verwerkt hoeft te worden.

9. Toch nog goud voor Nederland op EK atletiek, Epke pakt zilver op de rekstok

Een gouden, drie zilveren en vier bronzen medailles. Dat is uiteindelijk de Nederlandse oogst op het EK atletiek. Op de slotdag veroverde Sifan Hassan nog de Europese titel op de 5.000 meter, pakten de estafettevrouwen zilver en de mannen brons.

"Van de lichting die hier de medailles heeft binnengehaald kan bijna iedereen nog lang mee. Als ze fit blijven", aldus NOS-commentator Stefan Verheij.

Op het EK turnen moest Epke Zonderland op de rekstok genoegen nemen met zilver, en daar is hij tevreden mee met het oog op het WK in oktober.

Bij het EK openwaterzwemmen pakte Sharon van Rouwendaal na goud op de 10 kilometer zilver op de 25 kilometer. Ze tikte na een zinderende eindsprint 0,1 seconde later aan dan de Italiaanse Arianne Bridi.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van afgelopen weekend:

 

Business Insider Nederland is er nu ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Nikola Tesla voorspelde in 1926 al zoiets als een smartphone 📱 - #Repost @historycoolkids with @get_repost ・・・ Nikola Tesla predicts the modern day smart phone in 1926 // "When wireless is perfectly applied the whole earth will be converted into a huge brain, which in fact it is, all things being particles of a real and rhythmic whole. We shall be able to communicate with one another instantly, irrespective of distance. Not only this, but through television and telephony we shall see and hear one another as perfectly as though we were face to face, despite intervening distances of thousands of miles; and the instruments through which we shall be able to do his will be amazingly simple compared with our present telephone. A man will be able to carry one in his vest pocket." #tesla #nikolatesla #tech #technology #energy #edison #inventions #science #greatminds

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op